Dresscodes

Er zijn bruidsparen die een bepaalde stijl of thema willen toepassen tijdens hun huwelijk. Daar willen zij de gasten in betrekken om het geheel tot een mooi plaatje te laten komen. Veel bruidsparen vinden het moeilijk om hun gasten voor te schrijven wat ze moeten dragen tijdens hun huwelijk. Toch werkt dit twee kanten op. De gasten op hun beurt vragen zich vaak af, wat zullen we aantrekken of, wat wordt er van ons verwacht? Met een dresscode of kledingvoorschrift los je dit probleem op. Een tijd lang is de dresscode een beetje uitgeweest maar het wordt tegenwoordig steeds meer toegepast. De dresscode wordt vermeld op de trouwkaart en is gericht aan de mannelijke gasten. De vrouwelijke gasten passen hun kleding daarbij aan.

Smart Casual:

Man en vrouw dragen elegante, modieuze kleding.
Heren: een kostuum is niet verplicht.
Dames: rok met een jasje. Schoenen met hak.

Tenue de ville (stadskleding)

Nette kleding voor overdag.
Heren: een donker kostuum, mag ook driedelig zijn. Mooi overhemd met stropdas en nette schoenen.
Dames: een mantelpak, broekpak of geklede jurk. Geen drukke dessins en niet te bloot. Schoenen met een hak. Je kunt een hoed dragen maar dat hoeft niet. De hoed wordt alleen overdag gedragen.

Jacquet of morningcoat

Dit wordt overdag gedragen tot 18.00 uur, daarna omkleden voor de avond.
Heren: jacquet
Dames: een cocktailjurk, lengte tot net op of net boven de knie. Overdag worden de schouders bedekt door een bijpassend jasje. Rustige kleuren. Schoenen met hak. Klein tasje. Mooi kapsel.

Cocktail Attire

Feestelijke, moderne kleding voor de avond.
Heren: zwart kostuum met wit overhemd en manchetknopen. De stropdas is niet verplicht.
Dames: korte cocktailjurk. De cocktail attire is een trendstyle waarbij meer is toegestaan dan bij de normale cocktail. Breng variatie aan in kleur- en materiaalgebruik. Laat je haar mooi stylen en gebruik een mooie make-up. Draag schoenen met een open hak. Mooie juwelen maar bijou’s kunnen ook. Bijpassend klein avondtasje.

Smoking, Black Tie of Cravate noir

Dit wordt ’s avonds na 18.00 uur gedragen.
Heren: smoking, zwart. Wit smokingoverhemd, zwarte vlinderstrik.
Dames: een korte of lange avondjurk of een cocktailjurk. Welke jurk je ook draagt kies altijd voor een klein decolleté.

Opmerking:
Staat er in de uitnodiging “Black Tie invidet” dan wordt je in de echte smoking verwacht. Staat er in de uitnodiging “Black Tie optional” dan is een smoking niet verplicht. Je wordt dan wel verwacht in nette kleding. Een andere mogelijkheid is om een smoking te dragen in een minder traditionele samenstelling, bijvoorbeeld met een wit colbert of anders gekleurde strik.

White Tie, Cravate Blanche of Ball Gown

Dit is het meest formele kledingvoorschrift voor de avond.
Heren: rokkostuum
Dames: baljurk, galajurk, lang tot aan de enkels en met een decolleté. Schouders mogen onbedekt en de rug mag bloot. Tot 18.00 uur een jasje of stola er overheen. Open schoenen, hak minimaal 4 centimeter. Halflange (lange) handschoenen. De ringen worden onder de handschoenen gedragen en de armbanden erboven. Altijd een panty. Klein bescheiden tasje.

Tip

Zijn jullie erg onzeker of de door jullie voorgeschreven dresscode wel goed zal worden ontvangen door familie en vrienden, informeer dan eerst hoe zij er over denken.

Jaag je anderen niet teveel op kosten? Mensen vinden het vaak moeilijk om daarover te praten!